Ścieżka edukacyjna „Góra Chabówka”
12. Dziko rosnące rośliny użytkowe. –
Wzdłuż drogi ciągnącej się w górę możemy podziwiać wiele roślin wartościowych użytkowo. Przedstawiamy kilka z nich:
Dzika róża – owoce zawierają ogromne ilości wit. C. Oprócz tego zawierają wit. A, P, B. B2, K, E. Zawierają również dużo wapnia, żelaza i magnezu.
Leszczyna – owoce orzechy laskowe są bardzo bogate w tłuszcze, białko i węglowodany. Zawierają wit. B1, C, F. Orzechy są ulubionym przysmakiem wiewiórek i orzechówek, które jesienią często można spotkać na tej trasie.
Jarzębina – Owoce zawierają wit. C w ilości podobnej jak w cytrynie. Oprócz tego zawierają wit. P, PP, kwasy organiczne, pektyny, sole mineralne, flawonoidy i antocyjany. Owoce jarzębiny bardzo lubiane są przez drozdy, szczególnie kwiczoły.
Jeżyna fałdowana – Owoce jeżyny są źródłem białek, tłuszczów, węglowodanów oraz błonnika. Ponadto zawierają miedź i mangan – pierwiastki ważne dla funkcjonowania organizmu.
Poziomka pospolita – poziomki zawierają wiele witamin i soli mineralnych oraz łatwo przyswajalne żelazo. Niestety u osób uczulonych mogą wywoływać alergie.
Malina – ze względu na zawartość wit. C stosowana w przeziębieniach. Najlepiej maliny spożywać na surowo.